the-european-flame-nl
  • Welkom
  • Klaar? Start!
  • Instrumenten en activiteiten
  • De Europese Vlam
  • Encora Talen
  • BVNT2
Foto
De Europese Vlam (The European Flame)

Waarom deze naam?

The European Flame is een Grundtvig project (Europese Unie) dat taaldocenten helpt om studenten tweede en vreemde taal te coachen in het zelfstandig leren van en oefenen met woorden. De projectnaam is geïnspireerd op de Olympische vlam: de deelnemende landen geven elkaar de fakkel met kennis en ervaring door.

Het idee om een Europese verbinding tot stand te brengen door het gebruik van deze ‘European Flame’ methodiek is een antwoord op het probleem dat veel expertise en good practices op het gebied van taalleren binnen de grenzen van landen met dezelfde taal blijven (of zelfs binnen één land als het taalgebied klein is).


Lesgevers/docenten die op  zoek zijn naar informatie en ideeën over de praktijk van het taalonderwijs, zoeken over het algemeen een website op uit hun eigen taalgebied óf ze gaan naar een internationale site voor EFL/ESL. Interessante informatie uit andere Europese landen wordt lang niet altijd benut, terwijl veel methodologische benaderingen van vreemde en tweedetaalverwerving juist eenvoudig over te dragen zijn van de ene taal op de andere. Door de lesgevers/docenten via een eigen platform op nationaal niveau te verbinden met platforms van andere Europese landen, zal de European Flame hen nu directe toegang geven tot informatie voor taaldocenten en hen met elkaar te verbinden.

Als u wilt weten waar de European Flame inmiddels al geweest is, bezoek dan onze nationale websites:

Oostenrijk (Duits)

Zweden (Zweeds)

Ijsland (Ijslands)

Polen (Pools)
 
Centrale website (Engels)



Waarom autonome woordenschatverwerving?

Het thema autonome woordenschatverwerving (autonomous vocabulary learning, AVL) pakt verschillende uitdagingen in het vreemde- en tweedetaalonderwijs aan: woordenschatverwerving is voornamelijk een kwestie van herhaling en oefening in verschillende contexten. Een leerder moet op zijn minst een woord van vreemde of tweede taal 5 tot 10 keer tegenkomen in een betekenisvolle setting om het te verwerven en de vaardigheid te ontwikkelen het te gebruiken. Hoogfrequente woorden komen vrij makkelijk zo vaak voorbij. Voor woorden die niet tot de 2000 frequentste woorden horen, moet daarentegen kunstmatig ingegrepen worden, zeker aangezien de beschikbare tijd in de les relatief schaars is. 

Herhalen en oefenen 


De enige oplossing is eigenlijk om studenten te stimuleren actief zelf, buiten de les, woorden te herhalen en oefenen. Daarvoor is er in theorie genoeg gelegenheid (door bestaande instrumenten en materialen, input op internet en de gemakkelijke beschikbaarheid van de doeltaal in de leefomgeving van tweedetaalleerders), maar in praktijk werken studenten zelden zelfstandig aan hun woordenschat. Vaak ligt dat aan de motivatie van de studenten om te oefenen en dat te blijven doen:

  • er zijn zoveel andere aantrekkelijke mogelijkheden om je tijd mee door te brengen
  • de drempel om met zelfstandig oefenen te beginnen is (wat) te hoog
  • de bestaande instrumenten en activiteiten zijn te algemeen en niet aangepast aan de individuele situatie (zowel de eigen leerkernmerken als persoonlijke kenmerken).
  • leerders vinden oefenen met woordenschat maar saai
  • leerders zien niet de noodzaak om te blijven oefenen
  • zij zien niet voldoende vooruitgang
  • zij krijgen niet de juiste feedback
  • …

Efficiënt oefenen 

Zelfs áls studenten zelfstandig oefenen, doen zij het niet per se op een efficiënte manier doordat:
  • de woorden in bestaande instrumenten en activiteiten lang niet altijd interessant zijnvoor het leerproces of het niveau van de leerder 
  • de instrumenten en activiteiten niet aansluiten op hun specifieke leerstijl of educatieve achtergrond
  • studenten geen (leer)activiteiten uitvoeren die volgens de deugdelijke methodologische principes van woordenschatverwerving zoden aan de dijk zetten
  • de lesgevers/docenten meer deskundigheidsbevordering nodig hebben om te kunnen coachen bij individuele taalverwerving (in dit geval: van woordenschat)

Wanneer studenten hun woordenschat niet buiten de les oefenen en uitbreiden, kan dat tot gevolg hebben dat zij achterop raken in de cursus en zelfs uitvallen. Dit geldt zeker voor zwakkere leerders. En aangezien lesuitval een groeiend probleem is in taallessen voor volwassenen, geloofden wij dat expertise gericht op motivatie en organisatie van AVL een heel belangrijk en nuttig onderwerp voor een Grundtvigproject zou zijn. 

​Andere projecten over autonoom leren:


De website www.itta.uva.nl/learnerautonomy is een product van een Erasmus+ project over autonoom leren van laaggeletterde en laagtaalvaardige volwassenen.

De website is bedoeld voor gebruikers (docenten, coaches, beleidsmakers) en bevat handvatten voor aandacht voor zelfstandig leren (tips voor coaching, materiaal, literatuur). Daarnaast bevat de website informatie over het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de informatie die we beschikbaar stellen, een beschrijving van de pilots en de lessen die we geleerd hebben in het onderzoek.


Powered by Create your own unique website with customizable templates.